خواص آجيل شب يلدا
ميوه خشك معروف
در شب يلدا، ميوههاي خشك يا آلبالو و آلوهايي كه در فريزر نگهداري ميشود، هم در سفره ميگذارند. يكي از اين ميوههاي خشك، انجير است. اين ميوه مغذي و خوش طعم است و داراي ويتامينهاي فراوان، مواد معدني، چربي مفيد و مواد قندي است.
ضد سرطان است و خوردن آن باعث افزايش ادرار ميشود. انجير براي افرادي كه قند خونشان پايين است و يك باره احساس ضعف ميكنند، مناسب است، زيرا قند آن به سرعت از روده كوچك جذب ميشود. همچنين ملين بسيار خوبي است.
در طب قديم از آن به عنوان گرمي ياد ميكردند و اغلب آن را با بادام يا گردو مصرف ميكنند. مصرف انجير براي از بين بردن بوي بد دهان نيز توصيه شده است. اين ميوه تعرق را زياد كرده و سموم بدن را دفع ميكند و خيسانده آن در شير در موارد سرماخوردگي شديد بسيار مفيد است.
آجيل هفت قلم
آجيل، بخش چرب و خوشمزه سفره يلدا را تشكيل ميدهد. بادام، پسته، فندق، گردو، نخودچي، كشمش و باسلوق، كمتر كسي را دچار وسوسه نميكند، به خصوص كه در شبهاي سرد زمستان، خوردن آجيل شما را گرم ميكند، در زير به شرح خواص دو قلم از خوراكيهاي موجود در آجيل شب يلدا ميپردازيم:
ميوهاي كه ميخندد:
مغز پسته از نظر طب قديم ايران گرم و خشك است و براي افراد گرم مزاج مناسب نيست، اين ميوه بسيار مقوي است و حاوي ويتامينهاي B1 ، B3 و E و املاح مغذي شامل آهن، پتاسيم، فسفر و كلسيم است.
مغز پسته به دليل دارا بودن آهن، خون ساز است و معمولاً به افرادي كه از كمخوني فقر آهن رنج ميبرند، مصرف آن توصيه ميشود. همچنين آن را تقويت كننده نيروي جسمي ميدانند.
از ديگر خواص پسته ميتوان به وجود كوآنزيم كيو10 (10Q) اشاره كرد كه نوعي آنتياكسيدان است و در پيشگيري از بيماريهاي قلبي نافع است.از سوي ديگر افرادي كه مبتلا به نارسايي كبد هستند، مبتلايان به نقرس ، ديابت و ناراحتيهاي كليه بايد از خوردن پسته خودداري كنند.
ميوهاي به شكل مغز:
مغز گردو داراي پروتئين، قند، آب و چند اسيد آلي، مقدار كمي اسانس و ويتامينهاي A, B, C, D و E است. اين ميوه حاوي اسيدهاي چرب مفيد و املاح معدني نظير كلسيم، پتاسيم، منيزيوم و فسفر است، تا جايي كه در برخي منابع، فسفر آن در رده منابع غني ذكر ميكنند.
گردو از نظر طب قديم ايران گرم و خشك است و از آن براي پايين آوردن كلسترول خون و پيشگيري از بيماريهاي ريوي استفاده ميكنند.
مصرف اين ميوه از تشكيل سنگ كليه و سنگ كيسه صفرا جلوگيري ميكند.
آجيلهاي فريبنده
آجيل و خشكبار جز خوراكيهاي سنتي هستند كه مردم عادت كردهاند، به صورت فلهاي خريداري كنند. البته هركس دلايل مخصوصي دارد، بعضي از افراد به نكاتي مثل اين كه «آجيل باز را ميتوان از 50 گرم تا چندين كيلو و به ميزان دلخواه خريداري كرد»، يا «آجيل باز قابل تست كردن است و در ضمن هزينهاي هم براي بستهبندي نميپردازيم» اشاره ميكنند.
فروشندگان آجيل و خشكبار هم ميگويند: «مشتريان باهوش، جنس را با دقت ميبينند، آن را ميچشند و بعد خريد ميكنند.»
اما بد نيست بدانيد آجيل و خشكبار قابليت آلودگي به قارچي نظير افلاتوكسين را دارند كه واحدهاي صنعتي با توجه به وجود پروانههاي بهداشتي، ضوابط و دستورالعملها ملزم به اندازهگيري قارچ افلاتوكسين بر روي محصولاتشان هستند، اما در محصولات سنتي آجيل و خشكبار، اين اندازهگيريها صورت نگرفته و محصول توليدي قابل رديابي نيست.
خودكشي در شب يلدا
البته قرار نيست كه شما در شب يلدا كه شب سلامتي نام گرفته، در اثر مصرف بيش از حد خوراكيها يا استفاده از خوراكيهاي آلوده بيمار شويد و طعم بلندترين شب سال را با بيماري و درد تلخ كنيد، در زير توصيههايي آورده شده كه به شما كمك ميكند تا از برخي موارد آزار دهنده پرهيز كنيد:
1 - پوست ميوههايي مثل انار و هندوانه را حتماً به دقت بشوييد، چرا كه خوردن انار آب لمبو و هندوانه در صورتي كه آلوده باشند، هرگز لذت بخش نيست.
2 - اگر در آجيلي كه مي خريد، بادام زميني بدون پوسته قهوهاي و به شكل فلهاي وجود دارد حتماً آن را پاك كنيد و دقت كنيد كه در بين آن دانههاي سياه ريز وجود نداشته باشد.
3 - افرادي كه از بالا بودن تريگليسيريد خون رنج ميبرند، بهتر است از مصرف دانههاي چرب مثل پسته، بادام، گردو و... خودداري كنند.
4 - مصرف آجيل بو داده كه حاوي نمك فراوان است به هيچ وجه به كساني كه فشار خون بالايي دارند يا از مشكلات كليوي رنج ميبرند، توصيه نميشود.
5 - بهتر است در انتخاب آجيل دقت كرده و به عنوان مثال پستههايي كه پوست بسيار زرد براق يا مغز قرمز رنگ شده دارند و يا تخمههايي كه براي پررنگتر شدن از رنگهاي مصنوعي در آنها استفاده كردهاند را خريداري نكنيد.
6 - خوراكيهاي شب يلدا به اندازه كافي متنوع و حجيم هستند، پس توصيه من به شما اين است كه يا شام را حذف كنيد يا شام بسيار سبكي ميل كنيد.
7 - به خاطر داشته باشيد كه آجيل خام تا يك سال قابل نگهداري است، اما بعد از تفت دادن بهتر است هر چه زودتر مصرف شود.
:: بازدید از این مطلب : 996
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0